Sója bôby 500g
Sója obsahuje až 40% bielkovín a 20% sójového oleja. Ďalej sú zastúpené sacharidy 35% a minerálne látky 5%. Prevažná časť proteínov sú tepelne stabilné. Čo umožňuje rozmanitú prípravu sójových výrobkov. Sója je bohatá na sacharózu, rafinózu a stachyózu. Pri výrobe sójových potravín prechádzajú sójové bôby fermentáciou a získava sa sójové mlieko a srvátka. Následne sa mlieko môže ďalej spracovávať na výrobky alebo sa konzumuje ako chutný sójový nápoj. Z nerozpustných sacharidov sa v bôboch nachádzajú celulóza, hemicelulóza a pektín. Okrem základných látok obsahuje sója aj vitamíny skupiny B (okrem B12), C, E a K. Z minerálov sa vyskytujú vápnik, železo, horčík, mangán, fosfor, draslík a ďalšie.
Príprava:
Pred konzumáciou sa sójové bôby musia variť vo vode. Sú vhodné ako prísada do šalátov, príloha k rôznym jedlám, ale aj na priamy konzum. Po uvarení sa môže sója trošku opražiť na olivovom oleji a potom je znamenitou pochúťkou. Je zdrojom kompletnej bielkoviny. Sójový proteín obsahuje všetky esenciálne mastné kyseliny, ktoré človek musí prijať stravou. Preto majú bôby silné postavenie vo výžive vegetariánov a vegánov. Vďaka zloženiu dokonale nahradia mäso a mäsové produkty.
Sójový proteín obsahuje všetky esenciálne mastné kyseliny, ktoré človek musí prijať stravou. Preto majú bôby silné postavenie vo výžive vegetariánov a vegánov. Vďaka zloženiu dokonale nahradia mäso a mäsové produkty.
Zloženie:
100% sójové bôby.
Alergény:
Sója. Môže obsahovať stopy orechov.
Výživové hodnoty na 100g produktu:
Energetická hodnota: 1 660kJ / 396kcal
Tuky: 16g; z toho nasýtené mastné kyseliny: 3,1g
Sacharidy: 33g; z toho cukry: 9,6g
Bielkoviny: 29g
Soľ: 0,01g
Krajina pôvodu:
Kanada